Gewoonweg Wandelen 
 

Camino Trail 200 kilometer - 13 dagen


CAMINO TRAIL

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella brengt je naar het graf van de apostel Jakobus.

Het startpunt van deze reis is in Ponferrada, hier vind je het kasteel welke in de 12e eeuw door Fernando de Tweede van Spanje aan de stad werd geschonken om de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela te beschermen.

Tijdens deze wandelreis leg je de laatste 200 kilometer af naar Santiago de Compostela.

NIVEAU

Het niveau van deze wandelreis is makkelijk.


PROGRAMMA

Dag 1: Ponferrada
Ponferrada is het startpunt van je wandelreis naar Santiago de Compostela. Hier vind je het verbazingwekkende 12e-eeuwse kasteel van de Tempeliers.
In de avond maak je kennis met de lokale agent en je krijgt alle informatie over de reis. De lokale agent zorgt ervoor dat de eerste stempel in je Pelgrimspaspoort gezet wordt. Tijdens het diner kun je al je vragen stellen, zodat je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Overnachting in Ponferrada.

Dag 2: Ponferrada - Villafranca, circa 23 kilometer
Na het ontbijt start de reis naar Santiago de Compostela. De lokale agent begeleid je deze ochtend de stad uit en hij/zij toont je de verschillende Camino-markeringen en de beroemde gele pijlen. Kort daarna bevind je je tussen de wijngaarden van deze opkomende wijnregio. Vanaf hier ga je alleen verder, op weg naar Santiago de Compostela.
De wandeling van vandaag eindigt in de stad Villafranca del Bierzo, waar je de Romaanse kerk uit de 12e eeuw kunt bekijken, welke aan Santiago is gewijd.
Overnachting in Villafranca.

Dag 3: Villafranca - Ambasmestas, circa 15 kilometer
Vandaag maak je een rustige wandeling langs de Valcarce River Vallei. Terwijl je door schaduwrijke stukken loopt, zie je het bewijs van de houtindustrie welke helpt om dit gebied te ondersteunen.
Hoewel je nog niet in Galicië bent, voelt dit gebied al wel heel Galicisch aan. De wandeling van vandaag eindigt in Ambasmestas.
Overnachting in Ambasmestas.

Dag 4: Ambasmestas - O Cebreiro, circa 13 kilometer
De wandeling van vandaag is niet lang, waardoor je voldoende tijd hebt om in een rustig tempo naar de top te lopen. Geniet onderweg van de kleine gehuchten die je passeert en stop in Herrarias, waar je je voeten kunt laten afkoelen in de rivier.
Wanneer je bent aangekomen in O Cebreiro, kijk hier dan naar de ondergaande zon en geniet van het prachtige uitzicht. Breng hier tevens een bezoek aan de kleine kerk van Santa Maria.
Overnachting in O Cebreiro.

Dag 5: O Cebreiro - Triacastela, 21 kilometer
Na het ontbijt wandel je verder. Je start met een gestage klim naar de Alto do Poio, dit is het hoogste punt van de Camino de Santiago in Galicië. Een lokale dorpeling, genaamd Carmen, verkoopt vers gemaakte pannenkoeken aan de pelgrims die langs haar deur komen.
Na een stempel en een kop koffie begin je aan de gestage afdaling naar de stad Triacastela, vernoemd naar de drie kastelen die ooit over het dorp waakten.
Overnachting in Triacastela.

Dag 6: Triacastela - Sarria, circa 17 kilometer via San Xil of circa 24 kilometer via Samos
Je staat vandaag voor een keuze: er zijn namelijk twee paden die naar Sarria leiden. 
Je kunt ervoor kiezen om de hoofdweg door San Xil (korte route) te nemen, onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht vanaf de bergkam. Ook kun je ervoor kiezen om het oude klooster van Samos te bezoeken, welke gelegen is langs de riviervallei. 
Wanneer je kiest voor de korte route, dan kun je 's avonds een taxi nemen om alsnog één van de oudste kloosters van Spanje te bezoeken.
Overnachting in Sarria.

Dag 7: Sarria - Portomarín, circa 23 kilometer
Sarria is een grote marktstad vol met kleine winkeltjes. Wandel verder door het landschap met een combinatie van kleine weggetjes en landpaden. Je passeert vandaag de 100 kilometer markering.
Je loopt verder richting Portomarín, waar je de 12e-eeuwse kerk van San Juan kunt bewonderen.
Overnachting in Portomarín.

Dag 8: Portomarín - Lestedo, circa 20 kilometer
Zodra je Portomarín hebt verlaten begin je aan een zachte klim uit de riviervallei en je komt door typisch Galicische dorpjes en af en toe zie je een gebeeldhouwd granieten kruis, welke de weg naar Santiago markeert.
Terwijl je richting Palas de Rei loopt, kom je steeds meer eucalyptusbossen tegen.
Overnachting in Lestedo.

Dag 9: Lestedo - Melide, circa 19 kilometer
Terwijl je de gele pijlen volgt, kom je over zacht glooiende heuvels en stille bospaden. Geniet van deze vredige landelijke omgeving.
Melide is een bruisend marktstadje, waar octopus wordt bereid in grote koperen ketels naast de straat.
Overnachting in Melide.

Dag 10: Melide - Arzúa, circa 14 kilometer
Stop in de ochtend aan de rand van Melide om hier de 12e-eeuwse kerk van Santa Maria te bewonderen, een juweel uit de Romaanse periode.
Je volgt de Camino door eucalyptusbossen en je komt aan in Boente, waar je een kleine Santiago kerk aantreft, dit is een eenvoudige kerk met een mooi houten altaar.
Overnachting in Arzúa.

Dag 11: Arzúa - Arca, circa 18 kilometer
Je komt steeds dichter bij Santiago. Wanneer je de lokale dorpelingen begroet met een "Buenos dias" of "Hola" zullen ze je al snel het beste wensen op je reis naar Santiago. Op deze trektocht ben je geen toerist, maar een pelgrim op de Camino de Santiago.
Overnachting in Arca.

Dag 12: Arca - Santiago, circa 21 kilometer
Na 12 dagen wandelen en 200 kilometer verder kom je vandaag aan in Santiago de Compostela. Ga naar het Pilgrim's Office voor je laatste stempel in je paspoort en vraag dat welverdiende certificaat, de Compostela, aan.
Santiago is een magische stad vol met mooie monumenten en het levendige geroezemoes van de internationale pelgrims en de universiteitsstudenten vullen de middeleeuwse straten.
Overnachting in Santiago.

Dag 13: Santiago
Na het ontbijt neem je samen met een lokale gids een kijkje in de verbazingwekkende kathedraal die zoveel transformaties heeft ondergaan sinds de bouw van de oorspronkelijke kapel in de 9e eeuw.
Na deze tour is deze reis tot een einde gekomen. Wanneer je wilt kun je nog de pelgrimsmis bijwonen welke om 12.00 uur begint.


INCLUSIEF / EXCLUSUSIEF

Inclusief

 • Twaalf overnachtingen in 3/4-sterren hotels, manor houses of pensions/inns op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer (het kan voorkomen dat er een korte transfer wordt uitgevoerd om je naar je accommodatie te brengen, er is maar een beperkt aanbod aan accommodatie beschikbaar op deze route).
 • Welkomstmeeting.
 • Welkomstdiner op de 1e avond, inclusief wijn en bier.
 • Gedetailleerde routekaarten, een gids met historische informatie en het Pelgrimspaspoort.
 • Assistentie van de lokale agent.
 • Bagagevervoer.
 • Transfers zoals aangegeven in bovenstaand programma.

Exclusief

 • Heen- en terugreis.
 • Lunch en diner.
 • Toeslag 1-persoonskamer.
 • Luchthaventransfers.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.


PRIJS / DATA 

De prijs voor deze 8-daagse wandelreis bedraagt circa € 1400,- per persoon op basis van een 2-persoonskamer (toeslag 1-persoonskamer circa € 400,-). Neem voor de juiste prijs contact op.

Deze wandelreis kent vaste startdata in de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober. Neem voor de exacte startdata contact op. 

Loop je liever kortere of juist langere afstanden per dag? Wil je langer of juist korter blijven? Neem contact met ons op (info@gewoonwegwandelen.nl) en wij stellen graag een reis op maat voor je samen!


Offerte