Gewoonweg Wandelen 
 

Algemene Informatie Slowakije


Slowakije is een prachtig land en nog niet bij veel toeristen bekend. Het land is klein qua oppervlakte maar heeft veel te bieden; denk aan het bruisende Bratislava, historische monumenten, een schitterende natuur, folklore, schilderachtige stadjes en imponerende kasteelcomplexen.

In Slowakije ligt het Nationale Park Tatra en dit is een waar eldorado voor natuurliefhebbers. Je kunt hier urenlang wandelen en in de wintermaanden kun je hier skiën. In de afgelegen gebieden komen zelfs nog wolven en beren voor. 


HOOGTEPUNTEN

Bratislava

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en is gelegen aan de Donau. De stad heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het toenmalige Hongaarse Rijk. De historische binnenstad van Bratislava is niet heel groot, maar nog wel bijna helemaal in tact. Hier vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden, zoals authentieke gebouwen, mooie kerken, torens en sfeervolle straten en pleinen. Breng zeker een bezoek aan de St. Martinsdom, het Oude Stadshuis, de Jezuïtenkerk en het aartsbisschoppelijke paleis.

Een opvallende verschijning is het kasteel van Bratislava, welke gebouwd is op een heuvel aan de Donau. Je vindt hier het historische gedeelte van het Slowaaks Nationaal Museum en het is de residentie van de president van de Slowaakse Republiek.

Nationaal park Hoge Tatra

Het Nationaal Park Hoge Tatra is 1 van de mooiste nationale parken van Slowakije en met een lengte van circa 55 kilometer is het 1 van de kleinste bergketens in Europa. Het nationale park heeft een oppervlakte van ongeveer 73.800 hectare en strekt zich uit over de districten Kezmarok, Tvrdosin, Poprad en Liptovský Mikulás. Met 2.665 meter is de Gerlachovský stít de hoogste top van de Hoge Tatra. Je vindt in dit gebied zo'n 85 bergmeren en enkele watervallen. Voor een mooi uitzicht neem je de kabelbaan naar boven. In de zomer kun je prachtige wandelingen maken en in de winter kun je hier skiën.

Slowaakse Karpaten

In de Slowaakse Karpaten kun je twee houten kerkjes bewonderen, welke gebouwd zijn tussen de 16e en 18e eeuw. Deze kerken bieden zowel Latijnse als Byzantijnse invloeden.

Slowaaks Ertsgebergte

In dit gebied ligt het Nationaal Park Slovenský kras en je vindt hier 4450 kalksteengrotten, waarvan er enkele toegankelijk zijn voor publiek. In sommige grotten zijn zelfs nog sporen uit de prehistorie gevonden.

Dunajeckloof

De Dunajec vormt een natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije en stroomt door het natuurpark Pieniny. Varend met een houten vlot kun je het landschap ontdekken.

Spissky Hrad

De burchtruïne van Spissky Hrad is 1 van de meest imponerende kasteelcomplexen van Oost-Europa en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit kastelencomplex werd gebouwd in de 12e eeuw en werd in de 18e eeuw deels verwoest door een brand. Door de hoge ligging kun je de tegenwoordige ruïne al van ver zien liggen. In het complex vind je een museum waar je oude munten, wapens, martelwerktuigen en harnassen kunt bekijken.

Kosice

Kosice is de tweede grootste stad van Slowakije en is gelegen aan de oever van de Hornad-rivier. Kosice speelde een rol in de Habsburgse geschiedenis en heeft wisselend onder Hongaars en Slowaaks bestuur gestaan. De stad herbergt een prachtige historische binnenstad, welke je aangenaam zal verrassen. Breng zeker een bezoek aan het Staatstheater, het Jakabov paleis en de gotische St. Elisabeth kathedraal, dit is de grootste kerk van Slowakije.

Bardejov

Het UNESCO-stadje Bardejov heeft een middeleeuws stadscentrum, welke grotendeels behouden is. Het stadshuis doet tegenwoordig dienst als museum en is te vinden op het stadsplein. Rondom dit stadsplein staan prachtige pastelkleurige huisjes.

Vlkolínec

Vlkolínec staat, samen met het dorpje Cicmany, bekend om de traditionele houten huisjes. Veel van deze huisjes zijn in pastelkleuren geverfd. Op de markt kun je een houten klokkentoren, welke stamt uit 1770, bewonderen.

SNP Museum

In Banská Bystrica ligt het SNP Museum. Dit apart vormgegeven museum is geheel gewijd aan de Slowaakse nationale opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog.


PRAKTISCHE ZAKEN

Geschiedenis

De Republiek Slowakije is één van de jongste landen ter wereld. Het is gesticht in 1993 toen het zich afscheidde van Tsjecho-Slowakije.

Voor zover bekend waren de vroegste bewoners van Tsjechië en Slowakije de Boii. Deze Keltische stammen zouden zich rond 200 voor Christus in de Bohemen hebben gevestigd. Daarna vestigden zich rond het begin van de jaartelling Germaanse stammen.

Tot 1918 maakte Slowakije deel uit van de dubbelmonarchie Oostenrijk - Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918 tot 1939 was het land onderdeel van Tsjecho-Slowakije, welke na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode van 1939 tot 1945 was het als Slowaakse Republiek formeel een zelfstandige staat, in de praktijk was het een satelliet van nazi-Duitsland. Van 1945 tot 1992 was het land weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije.

Tot 1989 was Tsjecho-Slowakije een communistische staat welke in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie stond.

Slowakije is sinds 2004 lid van de Europese Unie. In 2007 trad Slowakije toe tot de Schengen-zone.

Staatsvorm

Slowakije is een parlementaire republiek met een meerpartijenstelsel. De president is het staatshoofd en wordt direct gekozen voor een termijn van vijf jaar. De voornaamste macht ligt echter bij de regering, welke wordt geleid door de minister-president.

Bevolking

Slowakije heeft circa 5,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 450.000 in de hoofdstad Bratislava wonen.

De Slowaken zijn de belangrijkste etnische bevolkingsgroep (86%). De Hongaren vormen de grootste minderheid in het land (circa 10% van de bevolking), deze wonen meestal in de zuidelijke regio's, dichtbij de Hongaarse grens.

Taal

De officiële taal in Slowakije is Slowaaks.

De oudere generatie spreekt over het algemeen wat Duits, hoewel ze dit niet graag doen. Jongeren spreken over het algemeen redelijk Engels. Vooral in de omgeving van Bratislava en in de toeristische plaatsen spreken meer en meer mensen Engels.

Geloof

De grootste kerk in Slowakije is de Rooms-Katholieke kerk, waartoe ongeveer 69% van de bevolking behoort. Daarnaast heb je de Grieks-katholieken (3%), protestanten en joden.

Winkel- en bankopeningstijden

De meeste winkels in Slowakije zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn deze winkels alleen in de ochtenduren geopend.

Grotere supermarkten zijn meestal geopend tot 20.00 uur of tot 22.00 uur, ook tijdens de weekenden. Avondwinkels zijn vaak van 20.00 uur tot 5.00 uur geopend.

De meeste banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Paspoort

Als je naar Slowakije reist, moet je in het bezit zijn van een paspoort welke geldig is gedurende je verblijf in Slowakije. Voor EU-burgers volstaat een geldige identiteitskaart.

Geldzaken

Het wettige betaalmiddel in Slowakije is de Euro.

Slowakije heeft voldoende geldautomaten. Pinpassen (bankpassen en creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.

Tijdsverschil

Er is in Slowakije geen tijdsverschil met Nederland.

Fooien

In Slowakije is het geven van een fooi een blijk van waardering. In een restaurant kun je uitgaan van een fooi van 10%. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Gezondheid en vaccinaties

De gezondheidszorg in Slowakije is van goede kwaliteit. Aangeraden wordt om te zorgen voor een goede reisverzekering voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt. Houd er rekening mee dat er wellicht contant betaald dient te worden voor de verlening van medische zorg.

Neem uit voorzorg een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping en insectenbeten. Tevens zijn zonnebrand en een tekentang belangrijke zaken om bij je te hebben.

Keuken

In Slowakije is de lunch de dagelijkse hoofdmaaltijd, het is de "warme" maaltijd.

Ondanks het kleine oppervlakte van het land vind je tamelijk grote verschillen in de traditionele keuken van de diverse regio's. In het noorden van het land krijg je vaak Slowaakse streekspecialiteiten geserveerd, terwijl je in het zuiden van Slowakije de Hongaarse invloeden terugvindt.

De Slowaakse keuken is voornamelijk gebaseerd op varkensvlees, aardappelen en groenten en kent veel vleesgerechten. In veel restaurants vind je dan ook schnitzel, biefstuk, lamsvlees, goulash en verschillende soorten vlees aan het spit op het menu.

Als bijgerecht is knedliky populair, dit is een soort knoedels. Een zeer bekend Slowaaks gerecht is bryndzove halusky: dit gerecht bestaat uit knoedels, schapenkaas en gebakken spekstukjes.

Slowakije staat bekend om de bier- en wijncultuur. De nationale sterke drank is slivovitsj, een pruimenbrandewijn.

Drinkwater

De kwaliteit van het leidingwater is over het algemeen goed en is veilig om te drinken. Er kan echter wel veel kalk in het water zitten en/of het water kan naar chloor ruiken. Gebruik bij twijfel flessen mineraalwater.

Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Slowakije is 230 volt. Je hebt geen reisstekker nodig in Slowakije.

Communicatie

Je mobiele telefoon kun je prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kun je gebruik maken van WiFi en/of internet.

Hoe er te komen

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Slowakije reizen.

Je kunt per auto naar Slowakije reizen, dit biedt veel flexibiliteit. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1200 kilometer naar Bratislava. Een tolvignet is verplicht op de snelwegen in Slowakije.

Vanuit Nederland is er geen rechtstreekse vluchtverbinding  naar Bratislava. Aangeraden wordt om naar Wenen te vliegen, de afstand tot Bratislava bedraagt circa 40 kilometer.

Vanuit Nederland kun je per trein naar Slowakije reizen, je kunt bijvoorbeeld met de nachttrein reizen met een overstap in Berlijn.

Vanuit diverse Nederlandse steden gaan bussen van o.a. Flixbus, waarmee je goedkoop naar diverse steden in Slowakije kunt reizen.

Hoe er te reizen

Slowakije kent een netwerk van wegen van een redelijke kwaliteit. De snelweg in Slowakije loopt van Bratislava noordwaarts, in de buurt van de grote steden zijn tevens enkele snelwegen (met tol). Alleen in landelijke gebieden kun je onverharde en slechte wegen tegenkomen. De maximumsnelheid op autosnelwegen is 130 kilometer per uur.

Slowakije kent een uitgebreid busnetwerk, op regionale trajecten kun je, vanwege de snelheid, soms beter de bus nemen dan de trein. Tevens kent Slowakije een uitgebreid treinnetwerk, de treinen zijn betrouwbaar en schoon.

Klimaat

Slowakije heeft een gematigd landklimaat, met vrij koele winters en warme zomers. De lager gelegen gebieden van Slowakije hebben een warm landklimaat, met relatief milde winters en iets warmere zomers. De hoger gelegen delen van het Tatragebergte hebben een hooggebergteklimaat, met koele winters, koele zomers en vrij veel neerslag.

Er zijn relatief grote verschillen tussen de noordzijde van de berggebieden en het zuidwesten van Slowakije waar zich de hoofdstad Bratislava bevindt. De hoge gebieden Hoge Tatra, Lage Tatra en het Slowaaks Ertsgebergte zorgen ervoor dat kou en neerslag het zuidwesten van het land niet bereiken.