Gewoonweg Wandelen 
 

Algemene Informatie Polen


Polen is 1 van de grootste landen van de Europese Unie en is nog betrekkelijk onbekend als vakantieland. Polen heeft de vakantieganger veel te bieden, te denken valt aan de vele tradities, een unieke natuur, romantische stadjes, idyllische landschappen en niet te vergeten de gastvrijheid. 


HOOGTEPUNTEN

Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen en biedt een mix van oude en nieuwe architectuur, welke de stad een geheel eigen karakter geeft. De oude binnenstad werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar is nu weer volledig opgebouwd. In 1980 werd Warschau door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het symbool van Warschau is een zeemeermin, sinds het begin van de 20e eeuw maakt ze deel uit van het stadswapen. Op zowel het marktplein van de Oude Stad als aan de oever van Wisla, vlakbij de Swietokrzyski Brug, tref je een beeld aan van de Zeemeermin van Warschau.

Het Koninklijk Kasteel, het kasteelplein, de Oude Stad en het Paleis van Cultuur en Wetenschap zijn de bekendste attracties van Warschau. De verdedigingsmuren zijn gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw en heropgebouwd na de oorlog. Deze verdedigingsmuren leiden je van het Koninklijk Kasteel langs de toegangspoort Barbakan naar de oever van de Vistula. Barbakan is één van de best bewaard gebleven vestingwerken en je vindt hier nu een permanente tentoonstelling van het Museum van Warschau. Het rechthoekige stadsplein "Rynek Starego Miasta" was in de 13e en 14e eeuw het belangrijkste plein in Warschau.

Het Chopin Museum is dé attractie voor muziekliefhebbers en andere mensen die meer te weten willen komen over de biografie van de componist. Dit museum is bekroond met het Certificaat van de Poolse Organisatie van Toerisme. De Chopin-route voert je o.a. langs salons van de familie van de componist, langs het Chopin Museum en naar het koninklijke Lazienki Park, waar openlucht concerten gehouden worden bij het monument van Chopin.

In Warschau vind je maar liefst 79 stadsparken en de groengebieden beslaan bijna de helft van de totale oppervlakte van de stad.  Het moderne deel van Warschau ligt ten noorden van de Wisla rivier en hier liggen de grote winkelstraten van de stad.

Krakau

Krakau, wellicht de bekendste stad van Polen, is 1 van de mooiste steden van het land en je treft hier een middeleeuwse binnenstad aan, welke uniek is voor Europa. In het verleden was Krakau de zetel van de koningen en tegenwoordig is het de meest bezochte stad van Polen.

De binnenstad van Krakau staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Oude Stad bevinden zich o.a. de Kathedraal, de Drakengrot en Wawel met het Koninklijk Kasteel. Alle wandelroutes door de Oude Stad leiden naar de Lakenhalle: deze 100 meter langwerpige markthal uit de 16e eeuw biedt plaats aan allerlei koopmanskraampjes. Op de eerste etage tref je de Galerij van Poolse Kunst uit de 19e eeuw aan. Onder het marktplein kun je een bezoek brengen aan de enorme ondergrondse ruimtes, hier is een multimediaal museum gevestigd, waar je je in het Krakau van de middeleeuwen waant. Rondom het plein van de Oude Stad vind je vele restaurants, historische gebouwen en kerken.

De wijk Kazimierz grenst aan de oude binnenstad van Krakau. Hier woonden van de 14e tot de 19e eeuw voornamelijk Joden en het was ooit een aparte stad. Deze wijk, met haar Joodse historie, is een pelgrimsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld en je vindt hier o.a. oude synagogen en Remuh, de oudste Joodse begraafplaats. Heden ten dage is deze wijk een hippe spot waar je vele clubs, restaurants en bars aantreft.

De wijk Podgórze is verbonden met de Holocaust, hier staat de bekende emaille fabriek van Schindler en hier kun je tevens het Plein van de Gettohelden bezoeken.

Wroclaw

Wroclaw is het belangrijkste culturele, economische en toeristische centrum van Zuidwest-Polen en in 2016 is deze stad verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. De meer dan 100 bruggen en loopbruggen verbinden de oevers van de stad en je waant je hier eventjes in Venetië of Amsterdam. De Heksenbrug is de hoogste brug in Wroclaw en deze verbindt de torens van de Sint Maria kathedraal met elkaar.

Het oude stadsplein is één van de grootste in Europa en hier vind je het barokke herenhuis Onder de Gouden Zon waarin het Pan Tadeusz Museum gevestigd is. Breng tevens een bezoek aan de kathedraal van Sint-Jan de Doper en het Aartsbisschoppelijk Museum. De Centennial Hall is een 28 meter lange koepel en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de zaal bevindt zich een fontein die water uit 300 punten straalt en vanaf maar liefst 800 plaatsen wordt verlicht.

Panorama Raclawicka is een monumentaal doek waarop je de strijd tussen de Polen en de Russen in 1794 kunt zien. Het doek is 114 meter lang en 15 meter hoog en is te bewonderen in een speciaal gebouwde rotonde. In het Historisch Museum kun je een bezoek brengen aan de tentoonstelling "1000 jaar Wroclaw". Dit museum bevindt zich in het Koninklijk Paleis, welke omgeven wordt door barokke tuinen.

Leuk voor de kinderen is een bezoekje aan de Wroclaw Zoo, welke met bootjes vanuit het centrum bereikbaar is. Tevens loopt er een wandelroute door de stad waar je de lokale kabouters kunt ontmoeten. Er zijn meer dan 300 kabouters verstopt in de straten van Wroclaw.

Gdansk

Gdansk is de hoofdstad van de provincie Pommeren en de maritieme hoofdstad van Polen, het is één van de grootste havens in de Baltische Zee.

De Grote Stad is het beroemdste en historische deel van Gdansk. Wanneer je door de Groene Poort naar de Lange Markt gaat dan kun je de Koninklijke Weg bewonderen, die bestaat uit tientallen, na de oorlog herbouwde, herenhuizen. Op de benedenverdiepingen van deze herenhuizen tref je cafés, winkeltjes en galerijen aan. Kenmerkend voor de stad zijn de lateien, dit zijn terrassen met trappen. Breng zeker ook een bezoek aan het Ambermuseum.

Op het Solidariteit plein, welke gelegen is naast het Europees Centrum voor Solidariteit, bevindt zich het Monument voor de gestorven havenarbeiders. In het Museum over de Tweede Wereldoorlog kun je meer leren over de oorlog, de hoofdexpositie bevindt zich 14 meter onder de grond. De Aartskathedraal is gelegen in de wijk Gdansk-Oliwa en hier kun je het beroemde rococo-orgel bewonderen met maar liefst 7876 pijpen en talrijke bewegende elementen.

Verder biedt Gdansk mooie, brede zandstranden waarlangs fietspaden zijn aangelegd.

Poznan

In Poznan staat het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen, het is in Renaissance stijl opgetrokken en rond het middaguur komen de mechanische geiten tevoorschijn. Voor het stadshuis tref je een schandpaal aan met daarop een beulsfiguur. Het stadsplein wordt omringd door barokke huizen en vier fonteinen.

In het interactieve Rogalowe Museum kom je alles te weten over de "Croissant geschiedenis van Poznan" en natuurlijk kun je de croissant proeven. Kunstliefhebbers moeten zeer zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, hier kun je o.a. het enige schilderij van Claude Monet in een Poolse collectie bewonderen. Ook het Museum voor Toegepaste Kunst met een uitzichttoren is een bezoek waard.

Het oudste deel van Poznan is Ostrów Tumski, dit is een eiland welke omgeven wordt door de Warta en Cybina rivieren. Hier vind je de oudste kathedraal van Polen, onder deze kathedraal liggen overblijfselen van graven. Het voormalig keizerlijk kasteel, uit het begin van de 20e eeuw, wordt gezien als het jongste kasteel van Europa. Tegenwoordig tref je hier het Cultureel Centrum aan, welke ruimte biedt aan kunstenaars. Tevens is het Museum van de Opstand hier gevestigd.

Vlakbij het centrum ligt het kunstmatige Malta-meer, een trekpleister voor watersporters. In de omgeving van Poznan bevinden zich een skipiste en een rodelbaan. Tevens kun je de smalspoortrein nemen die je naar de New Zoo-dierentuin brengt.

Szczecin

Szczecin is een stad met een fascinerende geschiedenis en is gelegen bij de grensovergang tussen Polen en Duitsland. Ondanks dat deze stad zo'n 100 kilometer van de Oostzee vandaan ligt, is het toch één van de belangrijkste Poolse zeehavens.

De stad is meer dan 750 jaar oud en is gelegen aan de Oder. Breng hier zeker een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van de Hertogen van Pommeren en aan de Waly Chrobrego boulevard. Een leuke manier om Szczecin te leren kennen is om de Stedelijke Toeristische Route te volgen, dit is een 7 kilometer lange route welke 42 belangrijke plekken in de stad verbindt. Langs deze route bevinden zich o.a. het Philharmonie gebouw, het Solidariteitsplein, de kathedraal van Sint Jakob en de Haven Poort.

Szczecin biedt vele parken en pleinen en doet hierdoor behoorlijk groen aan. In het zomerseizoen moet je zeker een bezoek brengen aan de rozentuin, hier vind je meer dan 9000 rozen in 99 variëteiten. Vlakbij de stad ligt het Smaragdmeertje met vele wandelpaden.

Wieliczka

De beroemde zoutmijn Wieliczka bevindt zich even buiten de stad Krakow en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier, dankzij het microklimaat, door de tunnels lopen en de prachtig versierde zoutsculpturen bewonderen. Wieliczka is een hele stad verborgen met kerken, kapellen en systemen van ventilatie en verlichting. Wanneer je avontuurlijk bent ingesteld, dan kun je hier een boottocht maken in de met water volgelopen diepte van de mijn.

Dagelijks worden in deze mijn concerten, theatervoorstellingen, conferenties en tentoonstellingen gehouden. Het World of Art Underground is een festival vol muziek, dans en performance en wordt in deze mijn georganiseerd.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz is het symbool voor de Holocaust en de oorlog. Het kamp werd opgericht door de Duitsers en bestond uit drie hoofdonderdelen: Auschwitz I, Auschwitz II - Birkenau en Auschwitz III - Monowitz. Auschwitz-Birkenau is de plaats waar de meeste Europese Joden werden vermoord.

Sinds 1947 kan men een bezoek brengen aan dit voormalige Duitse naziconcentratie- en vernietigingskamp. Hier kun je de oorspronkelijke kampgebouwen en ruïnes zien, waaronder die van de gaskamers en crematoria. Je betreedt het kamp via de poort met het opschrift "Arbeit Macht Frei". De tentoonstelling laat persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen zien. Een bezoek aan Auschwitz is zeer indrukwekkend. Sinds 1979 staat het gebied van het voormalige KL Auschwitz-Birkenau op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De grootste begraafplaats ter wereld, Birkenau, bevindt zich op circa 3 kilometer afstand. In 1967 werd hier het Internationale Herdenkingsmonument opgericht.

Bialowieza Woud

Het Bialowieza Woud bestaat uit bomen van uitzonderlijk formaat, de wisent (Europese bizon) leeft hier, je treft zeldzame soorten van flora en fauna aan en er komen hier meer dan 120 vogelsoorten voor. De ongereguleerde wateren en drassige gebieden bieden perfecte leefomstandigheden voor de vele soorten paddenstoelen, planten en dieren die je hier kunt bewonderen. Het is een ideale plek om één te worden met de natuur en volledig te ontspannen.

De wisent is het grootste landzoogdier van Europa en tijdens de Eerste Wereldoorlog is de wisent in het woud uitgestorven. Er waren nog maar enkele dieren te vinden, welke leefden in dierentuinen verspreid over de wereld. Een aantal dieren zijn naar Bialowieza gebracht en met de juiste zorg is er inmiddels een stabiele populatie tot stand gekomen.

Het meest waardevolle deel van het park is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids en staat onder strenge bescherming. Het Bialowieze Nationale Park is erkend door UNESCO als "World Biosphere Reserve" en wordt tevens vermeld op de lijst van Wereld Cultuur Erfgoed.

Malopolskie (Klein-Polen)

De regio Malopolskie ligt in het zuiden van Polen en grenst aan Slowakije. De hoofdstad van deze regio is Krakau. De regio heeft veel te bieden; te denken valt aan het spectaculaire Tatragebergte, vele bergkuuroorden, zes Nationale Parken en 5 plekken welke op de UNESCO-lijst geplaatst zijn.

De St. Leonardkerk in Lipnica Murowana en de kapel op de Jaszczurówka in Zakopane bevinden zich op de Houten Architectuurroute. Deze route voert je langs pittoreske en orthodoxe kerken, oude Poolse landhuizen en openluchtmusea. Acht kerken staan op de UNESCO Wereldcultuur- en Natuurerfgoedlijst: vier Katholieke kerken (in Binarowa, Debno Podhalanskie, Lipnica Murowana en Sekowa) en vier Orthodoxe kerken (in Powroznik, Owczary, Kwiaton en Brunary Wyzne).

Om de regio te leren kennen kun je gebruik maken van de vele routes die er zijn uitgezet. De Vistula fietsroute loopt door de Vistula Vallei en de zijrivieren. De Adelaarsnestenroute gaat langs de mooiste bezienswaardigheden van de regio, voornamelijk de kastelen van de Krakau-Czestochowa Jura hoogvlakte. Volg je de Malopolska Wijnroute, dan ontdek je de wijngaarden en leer je de eigenaren en de wijncultuur kennen.

Tevens kun je een bezoek brengen aan de Maczuga van Hercules rots in het Ojcowski National Park, de Bledowska-woestijn, het Vlindermuseum in Bochnia, de Vallei van de Vijf Meren in het Tatragebergte en aan de grootste waterval in Polen (Wielka Siklawa).

Wielkopolska (Groot-Polen)

De regio Wielkopolska biedt vele bezienswaardigheden, kastelen en paleizen en de hoofdstad van deze regio is Poznan. Tevens tref je hier twee Nationale Parken aan: Wielkopolski Nationaal Park en een gedeelte van het Drawienski Nationaal Park.

De Piastenroute brengt de geschiedenis dichterbij via talrijke openluchtevenementen; denk aan het Koninklijke Kroning - Festival van de Slavische Cultuur in Gniezno, Jare Swieto in het kasteel van Pobiedziska en het Krijgerstoernooi in het Archeologisch Reservaat van Grzybow. Tevens gaat deze route langs het kasteel van Giezc, een muurschildering in Pyzdry en langs het stadje Kalisz. Kalisz is de tweede historische stad van Wielkopolska en hier worden al sinds twee eeuwen piano's geproduceerd. Het historische centrum biedt een kathedraal, het heiligdom van St. Jozef en het Centrum van Verhalen en Legenden in de Dorotka Toren.

In Wolsztyn kun je het Wolsztyn Stoommachinedepot bezoeken, dit is de laatste nog werkende stoomlocomotiefdepot ter wereld. De Grote Lus van Wielkopolska verbindt de rivieren Warta en Notec met de Konin-meren en je kunt hier een tocht maken per boot. Het land van 100 meren is geliefd bij paddenstoelenplukkers en in het Przemet Landschapspark kun je kajakken.

In het Wielkopolski Nationaal Park, gelegen aan de rivier de Warta, liggen vijf wandelroutes van 85 kilometer lang. De natuurlijke "poort" van dit park is Puszczykowo met zijn historische, deels houten, architectuur. In het Zielonka Woud tref je een prachtige uitkijktoren aan.

Pommeren

De regio Pommeren biedt zee, bossen, meren en rivieren en hier kun je een stadsbezoek combineren met natuur en diverse bezienswaardigheden. De regio concentreert zich rond de zogeheten Driestad: het 1000 jaar oude Gdansk en de zustersteden Sopot en Gdynia. Sopot is de meest bekendste badplaats in Polen en is gedurende het gehele jaar een bezoek waard. Gdynia is een dynamische stad en staat bekend als "de stad van zee en dromen".

In Pommeren tref je vele kastelen aan van de Ridders van de Duitse Orde. Het meest bekend is het kasteel van Malbork, maar ook in o.a. Gniew, Bytow, Lebork en Sztum vind je forten. Slupsk is de meest belangrijke stad van centraal-Pommeren en is bekend om de indrukwekkende collectie werken van de Poolse artiest Stanislaw Ignacy Witkiewicz.

Het Slowinski Nationaal Park is één van de weinige bewegende duinengebieden in Europa en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

West-Pommeren

Het landschap van de regio West-Pommeren bestaat uit een combinatie van land en water. Je vindt hier o.a. honderden meren in het Drawskie Merengebied, Mysliborskie Merengebied en het Waleckie Merengebied. Tevens tref je in deze regio mooie wouden aan, waar vele wilde dieren en vogels leven.

Het Wolin Nationaal Park herbergt een schitterende flora en fauna. Ook het Drawa Nationaal Park is een bezoek meer dan waard.

Tevens vind je in deze regio fraaie middeleeuwse bakstenen kerken, zoals de Mariakathedraal in Koszalin of de basiliek van de Hemelvaart van de Maagd Maria in Kolobrzeg. Kolobrzeg biedt een combinatie van strand en architectuur en is tegenwoordig een bekend kuuroord. Breng ook een bezoek aan de stad Szczecin, welke gelegen is in deze regio.

Warmië en Mazurië

De regio Warmië en Mazurië staat bekend als het Land der Duizend Meren, je vindt hier zelfs meer dan 2600 meren, en is gelegen in het noordoosten van Polen. Het landschap bestaat uit glooiende velden, bossen, akkers, meren en heuvels en je kunt hier dieren bewonderen welke je niet dagelijks in Nederland zult zien, zoals herten, bevers, zwarte ooievaars en zwanen. Ben je op zoek naar rust dan is dit een ideale regio; je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon niets doen en ontspannen.

De meren in deze regio zijn een toevluchtsoord voor vogels, zoals witte arenden en zwarte ooievaars. Rondom de Mazurische meren zijn talrijke wandelroutes uitgezet. In de Piska en Boreckawouden leven o.a. bizons, vossen, marters en muskusratten.

De hoofdstad van deze regio is Olsztyn, hier leefde ooit de astronoom Nicolaus Copernicus. Deze regio staat tevens bekend om zijn forten en je kunt hier dan ook vele Gotische kastelen vinden, welke erfgoed van de kruisridders is. Vele van deze bouwwerken zijn in zeer goede staat bewaard gebleven, de mooiste kastelen tref je aan in o.a. Olsztyn, Nidzica, Ostróda en Ryn. Het Wolvennest in Gierloze, Hitlers hoofdkwartier, is zeer bekend. Dit complex had zijn eigen vliegveld, energiestation, treinstation en bood een directe verbinding met de Duitse frontlinie en Berlijn.

Silezië

De regio Silezië heeft veel te bieden, zowel actieve toeristen als cultuurliefhebbers kunnen in deze regio zeer goed terecht.

De Adelaarsnestenroute is een gemarkeerde wandel- en fietsroute van circa 163 kilometer en deze route voert je langs diverse populaire kastelen. In Silezië zijn dat o.a. de burchten in Mirow en Bobolice, Pilcza in Smolen en Bakowiec in Morsk.

Beskiden is een gebergte gelegen in het zuidelijke deel van de regio en bestaat uit drie berggroepen. De hoogte varieert van 933 meter boven de zeespiegel tot 1542 meter boven de zeespiegel. Wisla is een mooi dorp en biedt in de zomer 19 bergwandelpaden met een totale lengte van meer dan 150 kilometer. Daarnaast tref je hier speciale wandel- en themapaden aan, zoals de Habsburgse route. In de winter is dit een waar paradijs voor skiërs.

De Industriële Erfgoedroute combineert de belangrijkste en interessantste toeristische, historische en architectonische objecten met betrekking tot industrieel erfgoed en bestaat uit 43 objecten. Je kunt tijdens deze route bijvoorbeeld ontdekken hoe het werk van een mijnwerker er vroeger uitzag of meer leren over de geheimen van het produceren van schoon water. In Tarnowskie Gory bevindt zich een lood-, zilver- en zinkmijn, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Silezië is één van de meest culinaire regio's in Polen. Elk jaar in juni vindt hier een grootst culinair evenement plaats; namelijk het Silezische Smakenfestival, dit is een culinaire wedstrijd welke vergezeld gaat met culinaire demonstraties en talrijke proeverijen.

Neder-Silezië

De regio Neder-Silezië bevindt zich in het zuidwesten van Polen en je vindt hier o.a. forten en kastelen, grotten, uitgestorven vulkanen en goud- en zilvermijnen. De hoofdstad van deze regio is Wroclaw.

Een van de beroemdste kastelen is het kasteel van Ksiaz, welke eind 13e eeuw werd gebouwd. Het Czocha Kasteel in Lesna ligt aan de Europese route van kastelen en paleizen en biedt een galerij van voorwerpen uit de hele wereld. In Karpacz kun je de kleine Evangelische Wang Kerk bewonderen, deze kerk werd gebouwd uit dennenhout zonder gebruik te maken van metalen spijkers en wordt beschouwd als de oudste houten kerk van het land. De vredeskerken in Swidnica en Jawor zijn de grootste houten gebouwen met religieuze functies in Europa en zijn door UNESCO geclassificeerd.

De ondergrondse stad Osówka is het grootste mijn- en bouwproject van nazi-Duitsland. Het is een mysterieus gangenstelsel welke vanaf 1943 werd aangelegd door gevangenen in opdracht van de Duitse bezetters. Het exacte doel van het complex is nog altijd niet duidelijk. Je kunt hier een rondleiding volgen, deels te voet en deels in een bootje. Het Dodenpad, in Zloty Stok, is de enige ondergrondse waterval in Polen.

Het Nationale Park Narodowy Gór Stolowych ligt op de grens tussen Tsjechië en Polen en vanaf sommige punten kun je genieten van schitterende uitzichten. Je loopt hier temidden van steenkolossen en je sluipt door nauwe gangetjes en kloven.

Lodz

De regio Lodz bevindt zich in het hart van Polen en de hoofdstad van deze regio is Lodz. De stad Lodz heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een culturele metropool en huisvest diverse belangrijke culturele festivals. Tevens vind je hier in rode baksteen opgetrokken fabrieksgebouwen en voormalige arbeidershuisjes, maar ook paleisachtige woningen. Het hart van de stad wordt gevormd door de 4,5 kilometer lange ulica Piotrkowska, waar je vele Art-Nouveaugebouwen kunt bewonderen.

In Tum tref je de Collegiatakerk aan, dit is één van de beste voorbeelden van Romaanse architectuur in Polen. De basiliek werd in de 12e eeuw gebouwd en bestaat uit een middenschip met 2 zijbeuken. Abdijen zijn te bewonderen in de plaatsjes Sulejow en Witow en kloosters vind je in o.a. Gidle en Wielgomlyny. In Walewice, Skierniewice en Wolborz bevinden zich vroegere residenties van de adel of van de bisschoppen.

De regio is tevens rijk aan natuur. Je vindt er uitgestrekte parken, natuurreservaten en meren. Je kunt hier uitstekend wandelen en fietsen.

Subkarpaten

De regio Subkarpaten bestaat voor 35% uit bos, is gelegen aan de zuidoostelijke rand van Polen en je vindt hier 2 Nationale Parken, 10 natuurlijke landschapsparken en diverse beschermde natuurreservaten.  Het zuidelijke deel van de regio is een geliefde plek voor de bruine beer, 90% van de Poolse populatie leeft hier. Tevens leven hier de wilde kat, de lynx, de Europese bizon en de steenarend en je treft in deze regio talrijke beschermde plantensoorten aan.

Naast wandelroutes door de natuur zijn er diverse culturele wandelroutes uitgezet in deze regio. Voorbeelden hiervan zijn de Iconenroute door de Oslawavallei en de Pausroute, waarin het voetspoor van Paus Johannes Paulus II kan worden gevolgd. Tevens zijn er diverse fietsroutes uitgezet en ook liefhebbers van paardrijden komen in deze regio aan hun trekken.

In Bieszczady kun je traditionele houten huisjes, overblijfselen van kerkhoven, historische Orthodoxe kerken en kapellen bewonderen. Veel van deze gebouwen bevinden zich in openluchtmusea, zoals het Museum voor Volksarchitectuur in Sanok. Het Leszczynskipaleis in Baranowów Sandomierski wordt ook wel "Klein Wawel" genoemd, het Potockipaleis in Lancut is één van de best bewaarde aristocratische residenties en het Krasickikasteel in Krasiczyn is één van de hoogtepunten van de Poolse Renaissance.


PRAKTISCHE ZAKEN

Geschiedenis

Over de vroege geschiedenis van Polen is niet zo heel veel bekend, omdat er maar weinig bronnen beschikbaar zijn. De eerste Germanen vestigden zich rond 500 v. Chr. in het gebied van het huidige Polen.

De eerste Poolse deling vond plaats in 1772 en grote gebieden werden onderverdeeld tussen Rusland, de Habsburgse monarchie en Pruisen. In 1815 werd, tijdens het Congres van Wenen, besloten dat Polen verdeeld zou blijven onder Rusland, Pruisen en Oostenrijk. Na 1918 verscheen Polen hernieuwd op de Europese kaart.

Polen werd op 1 september 1939 aangevallen door nazi-Duitsland en op 17 september 1939 door de Sovjet-Unie. Polen heeft onder de Duitse bezetting zeer geleden. In 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting na verdrijving door het Rode Leger. De bezetting heeft aan ongeveer 5,8 miljoen Polen het leven gekost. Tot het begin van de jaren negentig heerste er, onder toeziend oog van de Sovjet-Unie, in Polen een communistisch regime. Hierna begon de democratie zich te ontwikkelen in het land.

Op 1 mei 2004 werd Polen lid van de Europese Unie en op 21 december 2007 deel van de Schengenzone.

Staatsvorm

Polen is een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, welke is onderverdeeld in 16 woiwodschappen.

Bevolking

De bevolking van Polen is in de 2e helft van de 20e eeuw snel toegenomen, eind 2016 telde Polen ongeveer 38,4 miljoen inwoners. Ongeveer 23,1 miljoen inwoners woonden in steden en 15,3 miljoen inwoners op het platteland.

Taal

De officiële taal in Polen is Pools, welke behoort tot de westerse Slavische talen.

Russisch, Duits en Engels worden het meest gesproken als tweede taal. Engels wordt vooral door de jongeren gesproken, Russisch en Duits meer onder de ouderen. Het Duits kan bij sommige Polen gevoelig liggen.

Geloof

In 2002 was 89,8% van de Poolse bevolking katholiek, 1,3% was Pools-orthodox, 0,3% protestants en 8,3% had geen religie aangegeven. Polen geldt als één van de meest gelovige landen van Europa.

Winkel- en bankopeningstijden

In Polen zijn de openingstijden van winkels variabel. De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Levensmiddelenwinkels zijn veelal geopend vanaf 7.00 uur en veel kleine buurtwinkels kennen vaak geen sluitingstijd. Supermarkten zijn geopend van 8.00 uur t/m 20.00 uur.

De meeste banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. In grotere steden kunnen ruimere openingstijden gelden.

Paspoort

Als je naar Polen reist, moet je in het bezit zijn van een paspoort welke geldig is gedurende je verblijf in Polen. Voor EU-burgers volstaat een geldige identiteitskaart.

Geldzaken

Het wettige betaalmiddel in Polen is de zloty (PLN). Een zloty bestaat uit honderd groszy.

Op veel plaatsen in Polen kun je zloty pinnen of euro's wisselen. Met een creditcard kun je in de grotere winkels en hotels en in de wat luxere restaurants betalen.

Tijdsverschil

Er is in Polen geen tijdsverschil met Nederland.

Fooien

In eenvoudige eettentjes in Polen is het geven van een fooi niet gebruikelijk. In een restaurant kun je uitgaan van een fooi van 10 procent. Ook hotelpersoneel, taxichauffeurs en gidsen stellen een fooi op prijs.

Gezondheid en vaccinaties

Tegenwoordig kent Polen een goed ontwikkeld systeem van openbare en aanvullende privé gezondheidszorg, al zijn de medische voorzieningen minder dan in Nederland of België. Aangeraden wordt dan ook om te zorgen voor een goede reisverzekering voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt, zodat je naar een ziekenhuis in je eigen land geëvacueerd kunt worden.

De Poolse apotheken bieden een ruim assortiment aan geneesmiddelen. In grotere plaatsen is er minstens 1 nachtapotheek.

Neem uit voorzorg een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping en insectenbeten. Tevens zijn zonnebrand en een tekentang belangrijke zaken om bij je te hebben.

Keuken

De Poolse keuken is beïnvloed door de culinaire tradities van de bevolkingsgroepen die eeuwenlang in Polen leefden, denk aan de Joden, Oekraïners, Litouwers en Wit-Russen. Tevens kun je Italiaanse en Franse invloeden terugvinden in de Poolse keuken.

Polen eten meestal brood met iets erop als ontbijt, wat dat betreft lijkt het veel op het ontbijt zoals wij dat in Nederland kennen. Het avondeten bestaat vaak uit soep vooraf en als hoofdgerecht vlees of vis, aardappelen en groenten. Ook dit lijkt op het Nederlandse avondeten.

De beroemdste soep in Polen is de rode bietensoep. Deze soep wordt in de meeste gevallen met bonen of tortellinies geserveerd. Tevens is de grochówka soep erg populair; deze soep bestaat uit erwten, linzen, aardappels en worst. Tijdens het avondeten wordt veel vlees gegeten, dit vlees kan op verschillende manieren bereid worden. Het vlees wordt geroosterd, gestoofd, gebakken of gegrild en wordt vaak opgediend met een saus.

Pierogi is een Poolse specialiteit en lijkt op ravioli. Het bestaat uit pastadeeg welke gevuld kan zijn op 2 manieren. De hartige variant is gevuld met witte kool, zuurkool, paddenstoelen, spinazie, linzen, stukjes rundvlees en gebakken uitjes. De tweede variant is zoet en wordt gevuld met zoete boerenkaas of fruit en deze wordt gekookt, hierbij wordt boter, suiker, zure room of yoghurt geserveerd.

Als dessert eten de Polen vaak appeltaart met slagroom en/of ijs. Daarnaast kent Polen een traditionele cake welke gecombineerd wordt met een zoete dressing, gedroogd fruit en noten.

De nationale drank in Polen is wodka. Bier is verkrijgbaar in vele soorten en de wijn komt meestal uit Hongarije. Verder drinkt men in Polen veel thee en koffie.

Drinkwater

In Polen is het kraanwater drinkbaar, het is wel licht gechloreerd en kan hierdoor maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.

Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Polen is 220 volt. Je hebt geen reisstekker nodig in Polen.

Communicatie

Je mobiele telefoon kun je prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kun je gebruik maken van WiFi en/of internet.

Hoe er te komen

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Polen reizen.

Je kunt per auto naar Polen reizen, dit biedt veel flexibiliteit. Vanaf Utrecht ben je in ongeveer 8 uur in Polen. Winterbanden zijn in Polen niet verplicht, wel in Duitsland.

De grote Poolse steden worden dagelijks rechtstreeks aangevlogen vanaf Schiphol.

Vanuit Amsterdam kun je de rechtstreekse trein nemen naar Berlijn, hier stap je over op de trein naar Polen.

Vanuit diverse Nederlandse steden gaan bussen van o.a. Flixbus, waarmee je goedkoop naar diverse Poolse steden kunt reizen.

Hoe er te reizen

Het wegennet in Polen is redelijk en buiten de grote steden rustig te berijden. De maximumsnelheid op autosnelwegen is 140 kilometer per uur. Het busnet is vrij uitgebreid. Tevens beschikt Polen over een uitgebreid treinnetwerk met rechtstreekse treinverbindingen tussen de meeste grote steden.

Klimaat

Polen kent een gematigd landklimaat met vrij koele winters en redelijk warme zomers. In de hoger gelegen gebieden in het zuiden van Polen is het 's winters een stuk koeler dan in de rest van het land.

In de winter ligt de temperatuur overdag tussen de -2 en +2 graden. De zomers zijn aangenaam met gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 22 en 25 graden.