Gewoonweg Wandelen 
 

Algemene Informatie Duitsland


Duitsland is rijk aan natuur, heeft vele interessante landschappen die vaak nog ongerept zijn, beschikt over 40 UNESCO Werelderfgoedlocaties en 16 nationale parken en je vindt er vele bruisende steden met culturele schatten. Van alle bezoekers die naar Duitsland gaan kiest 37% voor het land vanwege het landschap en de natuur.

Sinds de hereniging in 1990 bestaat Duitsland uit 16 deelstaten en je vindt hier een mix van oude tradities en het moderne leven. Dus ga snel naar Duitsland en leer tijdens je vakantie 1 of meerdere deelstaten kennen; want Duitsland is een vakantieland voor werkelijk iedereen en dicht bij huis! 


HOOGTEPUNTEN

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein is een ideale vakantiestreek voor gezinnen, watersporters en natuurliefhebbers. Je vindt deze deelstaat in het noorden van Duitsland en deze grenst aan de Noord- en de Oostzee. De deelstaat wordt gekenmerkt door zeeën, kuststreken, waterlandschappen, natuur en nationale parken. Je kunt hier mooie tochten per fiets maken, een wandeling over het wad, genieten aan 1 van de brede zandstranden en een uitstapje naar 1 van de eilanden. Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen; je vindt hier vele mooie burchten, kastelen, herenhuizen en diverse musea.

Het hertogdom Lauenburg bevindt zich in het zuiden en biedt uitgestrekte bossen en talrijke meren en natuurliefhebbers komen hier volledig aan hun trekken. Het biosfeerreservaat de Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed en loopt van de Elbemonding tot aan de Deense grens met een totale oppervlakte van 4.430 km2. Grote delen van dit unieke natuurgebied zijn beschermd als nationaal park en verkeren in ongerepte staat.

Kiel is de hoofdstad van deze deelstaat en is een levendige studentenstad. De stad ligt aan de Kieler Förde en de maritieme sfeer is overal in de stad merkbaar. Je vindt hier vele musea, zoals een scheepvaartmuseum en de Kunsthalle. Het stedelijk museum in het Warleberger Hof, het oudste stadspaleis dat in Kiel behouden is gebleven, biedt wisselende tentoonstellingen over de stads- en cultuurhistorie in de 19e en 20e eeuw.

De Hanzestad Lübeck heeft een, door water omsloten, historische stadskern met de Holstenpoort en de 7 torens van de hoofdkerken. Maak hier ook zeker een rondvaart door de haven en breng een bezoek aan de Marienkirche.

Bremen

Het middelpunt van de deelstaat Bremen is de stad Bremen, de naam van Bremen is verbonden aan het sprookje de Bremer stadsmuzikanten. De muzikanten worden geëerd met een standbeeld op het marktplein. Een ander symbool van de stad is het Rolandstandbeeld uit 1404 dat de vrijheid van de stad symboliseert. Tevens kun je in Bremen een bezoek brengen aan de oude binnenstad met de marktplaats, het stadhuis (UNESCO Werelderfgoed), de Dom van Bremen en de leuke straatjes vol met 15e en 16e eeuwse huisjes. Het Burgerpark beslaat samen met het aangrenzende bos een terrein van meer dan 200 hectare en je kunt hier o.a. fietsen, minigolfen, varen of met de kinderen naar de speeltuin. In het Bremer Geschichtehaus kun je meer leren over de geschiedenis van Bremen, het is een uniek museum welke uitnodigt om te horen, zien, proeven en mee te doen.

In een straal van 30 kilometer rondom de stad Bremen vind je meer dan 800 kilometer aan fietspaden. Enkele mooie routes zijn de 250 kilometer lange Wümme fietsroute en de 150 kilometer lange fietsroute van Hamburg naar Bremen. In Bremen kun je een fietssafari maken, een speurtocht die je niet alleen door het historische centrum leidt, maar ook langs de rivier de Weser en de groene oasen van de stad.

Op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Bremen bevindt zich Bremerhaven en dit is een belangrijke havenplaats. Het is een ideale locatie om meer te weten te komen over de zee en het werk in de haven. Je kunt hier een bezoek brengen aan o.a. het Nordsee Aquarium, het Deutsches Auswandererhaus en het Klimahaus, waar je meer leert over klimaten en klimaatverandering.

Hamburg

Hamburg is Duitslands rijkste stad en dat is zeer zeker te zien. Je vindt hier luxe winkelstraten, mooie handelshuizen en een historisch stadscentrum. Hier gaat het leven 24 uur per dag door en in de haven meren maar liefst 13.000 schepen per jaar aan, waaronder vele cruiseboten en reusachtige containerschepen. Of je Hamburg nu bezoekt om te winkelen, tot rust te komen of om juist zoveel mogelijk cultuur te zien; je zult je altijd prima vermaken in deze levendige stad.

Hamburg heeft meer dan 50 musea, zoals het Museum für Kunst und Gewerbe, het Ernst-Barlach-Haus of de Hamburg Dunguon. In de oude binnenstad vind je vele bezienswaardigheden, het bekendst zijn wel het Chilehaus en de Kontorhäuser. Het meest karakteristieke gebouw van Hamburg is de St. Michaelis Kerk, dit is het belangrijkste barokke kerkgebouw van Noord-Duitsland en heeft ook de grootste torenklok van Duitsland.

Neem tevens een kijkje in de in 1911 gebouwde Elbe Tunnel, speciaal gemaakt voor voetgangers en voertuigen. In een oude graansilo vind je het Hamburgs Maritiem Museum en hier kun je 1 van de allereerste boten bewonderen. Verderop in de haven liggen de museumschepen Cap San Diego en Rickmer Rickmers. Het museum KL!CK is een museum speciaal voor kinderen en in het Inselpark vind je 5 bijzondere speeltuinen en een skatearena. Ook een bezoek aan Miniatur Wunderland is aan te raden, hier vind je de grootste modelspoorbaan ter wereld.

De wijk Speicherstadt bestaat uit grote pakhuizen waar vroeger koffie, thee, specerijen en tabak werden opgeslagen. Nu tref je er leuke winkeltjes, restaurants en galerijen aan. Deze wijk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Elke zondagochtend begint de beroemde Hamburgse vismarkt in de wijk St. Pauli en deze markt is erg populair bij ontbijters. Sla ook een bezoek aan de haven niet over; je kunt hier imposante zeetankers bekijken of een rondvaart maken.

Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern ligt in het noordoosten van Duitsland en wordt gekenmerkt door een uitgestrekt merengebied, beboste heuvels en een kustlijn van circa 1700 kilometer. Het is de zonnigste en meest waterrijke regio van Duitsland en is een populaire zomerbestemming. Het merengebied (meer dan 2000 meren) bevindt zich in het binnenland en hier vind je volop watersportmogelijkheden. Langs de meren vind je een unieke flora en fauna en liefhebbers van cultuur hoeven zich in deze streek ook niet te vervelen. Je vindt hier tal van musea, kastelen, kerken en oude herenhuizen. Aan de Oostzeekust vind je zandstranden en het is tevens een paradijs voor vogelliefhebbers.

Schwerin is de hoofdstad van deze deelstaat en is de op 1 na oudste stad ten oosten van de Elbe. Het hoogtepunt van Schwerin is toch wel het sprookjesachtige slot, ook wel Neuschwanstein van het noorden genoemd, met een prachtig museum en een oranjerie, welke gelegen is in het midden van het Schweriner meer en wordt omgeven door een prachtig park. Dit slot was vroeger de hoofdresidentie van de groothertogen van Mecklenburg-Schwerin. De historische stadskern van Schwerin biedt prachtige gebouwen uit de laatste eeuwen.

Verder kun je een bezoek brengen aan de Hanzesteden Stralsund en Wismar, deze steden hebben goed bewaarde middeleeuwse stadskernen en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rostock en Greifswald hebben met hun havens, markten, pakhuizen, handelskantoren en stadsmuren een maritieme uitstraling. Sla ook het schiereiland Rügen niet over, je vindt hier witte krijtrotsen, idyllische baaien, ongerepte natuur, mooie badplaatsen en kleine vissersdorpjes. Daarnaast heeft Rügen 2 nationale parken en het eiland kan het beste te voet, per fiets of met de zeilboot ontdekt worden.

De Müritz is het grootste binnenmeer van Duitsland en wordt omringd door het met bos bezaaide nationaal park Müritz. Het waterlandschap vertakt zich hier in alle windrichtingen en het is een waar eldorado voor watersporters, denk aan zeiltochten op de Müritz en aan een motorbootvakantie van Schwerin tot aan Berlijn.

Nedersaksen

De deelstaat Nedersaksen grenst aan Nederland, ligt tussen de Eems en de Elbe en je vindt hier vele leuke plaatsen, diverse musea, burchten en kastelen. Het is een regio vol landschappelijke contrasten en bezienswaardigheden en is de enige Duitse deelstaat die zowel zee als ook bergen heeft. Met de Noordzeekust en de 7 Oost-Friese eilanden beschikt Nedersaksen over de langste zeekust van Duitsland. Verder vind je hier 13.000 kilometer aan fietspaden en diverse meren en rivieren, welke bevaarbaar zijn voor kano's.

In Hildesheim kun je de romaanse bouwkunst bewonderen, zoals de Dom en de basiliek St. Michaelis en in Goslar de prachtige binnenstad en de mijn Rammelsberg, welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Sla ook een bezoek aan het openluchtmuseum in Cloppenburg niet over.

Göttingen heeft altijd al een speciale aantrekkingskracht uitgeoefend op grote geesten en geleerden in alle wetenschappen. Tientallen Nobelprijswinnaars hebben hier gewoond en gewerkt en in het centrum van de stad staat de Universiteit. In de deelstaathoofdstad Hannover is het een drukte van belang. Je vindt hier schitterende musea en theaters, vele romantische parken en tuinen en het grootste jaarbeursterrein ter wereld.

De Harz ligt zowel in de deelstaat Nedersaksen als in de deelstaten Thüringen en Saksen-Anhalt en is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met een hoogte van 1142 meter. In het westen van deze streek vind je een ruig berglandschap met moerassen, steile bergwanden en stuwmeren en in het noorden en de hooggelegen streken tref je voornamelijk sparrenbossen aan. Onderdeel van de Harz is het bekende nationale park Harz waar vele wandel- en fietsroutes zijn uitgezet. Een bekende wandelroute is de Goetheweg. In de winter kun je skiën en langlaufen in de Harz. Aanraders hiervoor zijn Braunlage, Hahnenklee en Bad Sachsa.

Noord-Rijnland-Westfalen

Noord-Rijnland-Westfalen grenst aan de westkant aan Nederland, bestaat voor meer dan de helft uit bossen, rivieren en weiden en je vindt hier het Münsterland. Dit gebied is een waar paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers vanwege het vlakke landschap en de stad Münster is uitgeroepen tot de fietshoofdstad van Duitsland. Bezienswaardigheden in Münster zijn o.a. de romaanse kathedraal, de 13e eeuwse gotische Lambertikerk en de Prinzipalmarkt met het stadhuis.

Het Teutoburger Woud bevindt zich ook in deze deelstaat en de Hermannsweg (1 van de mooiste wandelpaden in Duitsland) leid je over de bergrug. In het natuurpark Solling-Vogler vind je zeldzame dieren en planten en vlakbij ligt het duizend jaar oude stadje Uslar. De gemeente Kalletal in het heuvelrijke Lippe bestaat uit 16 kerkdorpen en hier loopt het 52 kilometer lange Kalletalpad, een ideaal fiets- en wandelgebied.

Het bekende Sauerland bevindt zich tevens in deze deelstaat (en in de deelstaat Hessen) en heeft zowel in de winter als in de zomer veel te bieden. In het bergachtige gebied kun je o.a. wandelen en mountainbiken en in de winter kan hier volop geskied worden. De plaatsen Winterberg en Willingen beschikken over vele afdalingen en zelfs over een kunstmatige sneeuwinstallatie. Verder vind je in dit gebied vele karakteristieke dorpen met gezellige restaurants, winkels en terrasjes, glooiende bossen, meren en natuurparken. Ook kun je een bezoek brengen aan 1 van de vele stuwmeren, zoals de Diemelsee, de Hennesee en de Edersee.

De Eifel ligt ook voor een gedeelte in deze deelstaat en tevens in de deelstaat Rijnland-Palts. De Eifel is een oud vulkaanlandschap met een unieke natuur; bossen worden hier afgewisseld met heideland. In dit gebied vind je vele eeuwenoude stadjes en dorpen, burchten, middeleeuwse ruïnes, kastelen, kloosters, wouden en vulkaanmeren. In het Eifel Vulkaanmuseum en Maarmuseum in Daun krijg je een goed beeld van het ontstaan van dit gebied. Wandelpaden voeren langs meren, watervallen en meer dan 500 mineraalbronnen. In de winter kun je hier skiën of langlaufen, ideaal voor een midweek of een weekendje weg. Je vindt er diverse skigebieden, zoals Monschau-Rohren, Daun en Hohe Acht.

De bekende steden Düsseldorf en Keulen bevinden zich ook in deze deelstaat. Düsseldorf ligt aan de Rijn en in december vind je hier 1 van de grootste kerstmarkten van Europa. Winkelen kun je uitstekend op o.a. de Köningsallee en je vindt er diverse musea. Keulen is de stad van de bratwurst, het bier, de kerstmarkten en het carnaval. Deze stad ligt tevens aan de Rijn en de Dom is de grootste gotische kathedraal van Duitsland. Breng hier zeker een bezoek aan het Chocolademuseum en ga per kabelbaan over de Rijn.

Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt ligt in het midden van Duitsland en grenst aan de deelstaten Nedersaksen, Brandenburg, Saksen en Thüringen. Deze deelstaat strekt zich uit van de Altmark via de Magdeburger Börde en de industriestreken rondom Halle en Bitterfeld tot aan de wijnhellingen aan de Saale en Unstrut. Saksen-Anhalt is een ideaal vakantieoord voor cultuurliefhebbers, maar ook natuurliefhebbers als liefhebbers van een actieve vakantie komen hier aan hun trekken.

De Romaanse Route loopt dwars door deze deelstaat en verbindt 80 romaanse kerken, kathedralen, burchten, paltsen en kloosters met elkaar. Hoogtepunten van deze route zijn de domschatten in Naumburg, Merseburg, Halberstadt en Quedlinburg. De wijnregio Saale-Unstrut in het zuiden is een populaire bestemming voor wijnliefhebbers en in het noorden kun je via de oude Hanzewegen een uitstapje maken naar 8 historische Hanzesteden.

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz is gelegen in het weidelandschap van de Elbe en de Mulde en dit parklandschap bestaat uit aangelegde parken, tuinen in Engelse stijl en vele bijzondere gebouwen. Het Tuinenrijk is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Magdeburg is een traditierijke keizerstad, domstad, handelsstad, vestingstad en heeft meer hoogte- en dieptepunten gekend dan de meeste andere steden. De dom St. Mauritius und St. Katharina is de eerste gotische kathedraal in Duitsland en de grafkerk van keizer Otto I. De imposante torens zijn al van verre zichtbaar en het is de trots van de stad.

Eisleben is de geboortestad van Maarten Luther en 63 jaar later stierf hij hier op de huidige Andreaskirchplatz. Zowel het geboorte- als het sterfhuis zijn bewaard gebleven en tonen exposities over het leven en het werk van Luther.

Al van verre zichtbaar is de imposante stiftskerk St. Servatius in Quedlinburg. Dit is een meesterwerk van de romaanse bouwkunst, welke onderdak biedt aan 1 van de belangrijkste kunstschatten van Duitsland. Samen met het kasteel en de historische stadskern behoort deze kerk tot het UNESCO Werelderfgoed van de stad. Begin december vormen de anders afgesloten binnenhofjes in de oude stadskern een sprookjesachtig kerstdecor.

Brandenburg

De deelstaat Brandenburg ligt rondom Berlijn en wordt gekenmerkt door stille bos- en merenlandschappen, bakstenen kathedralen, kleine dorpskerken, romantische herenhuizen en historische stadskernen. Je treft in deze deelstaat 11 natuurparken, 3 UNESCO biosfeerreservaten en 1 nationaal park aan. Ongeveer 1/3 van Brandenburg is afgeschermd natuurgebied. Verder vind je er 3000 meren, talrijke fietsroutes door een licht glooiend landschap en diverse mooie wandelroutes.

Het DDR verleden is nog zichtbaar in deze deelstaat. Breng een bezoek aan de Glienicker brug bij Potsdam, deze brug scheidde Oost en West van elkaar en spionnen werden hier uitgewisseld. In de door bossen omringde stad Wünsdorf bevinden zich nog de bunkercomplexen en kazernes van het Sovjet-Russische leger, er worden rondleidingen gegeven in de bunkers en zo krijg je een goed inzicht in de tijden van toen. In de socialistische modelstad Eisenhüttenstadt vind je compacte woonblokken welke zijn gegroepeerd rondom representatieve straten en middenin toont het "Documentatiecentrum voor alledaagse cultuur van de DDR" hoe het leven eruit zag in die tijd. De bunker Harnekop bij Bad Freienwalde is de bunker van de vroegere DDR leiding. Deze bunker ligt goed verscholen in het bos en diende als schuilplaats voor de hoogste generaals en in geval van oorlog zouden zij zelfs beschermd zijn geweest tegen atoombommen.

Potsdam is de hoofdstad van deze deelstaat en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier 17 verschillende kastelen, waaronder Slot Sanssouci en Charlottenhof. Achter het barokke stadspaleis in het centrum bevindt zich de aantrekkelijke Hollandse wijk met leuke tearooms en winkels. De voormalige gevangenis van de "Staatssicherheit" is tegenwoordig een gedenkplaats voor de slachtoffers van dictatuur en onderdrukking.

Het Spreewald wordt ook wel het Venetië van Duitsland genoemd en dit bosrijke veengebied is gelegen in het zuidoosten van de deelstaat op ongeveer 100 kilometer afstand van Berlijn. Het is een bijzonder stukje Duitsland met ongeveer 970 kilometer aan wateren dat tegenwoordig als biosfeerreservaat onder bescherming staat van de UNESCO. Natuur en cultuur zijn nauw verbonden in het Spreewald en je kunt hier dan ook 1 van de vele kastelen bezoeken.

In de 850 jaar oude stad Brandenburg aan de Havel kun je een aan stadsrondleiding deelnemen over het water. Hier kun je o.a. het Domeiland, de Katharinenkirche en het St. Pauliklooster bewonderen. De Marienkirche bevindt zich in Frankfurt aan de Oder en deze kerk heeft prachtige gebrandschilderde glas-in-lood vensters. Wanneer je hier de rivier oversteekt dan kom je aan in het Poolse Slubice. In de universiteitsstad Cottbus vind je de Altmarkt met de barokke gevelhuizen en de 400 jaar oude apotheek Löwenapotheke.

Een bezoek aan deze deelstaat kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan Berlijn.

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, is een fascinerende metropool en biedt een mix van oud en nieuw. In geen enkele andere stad is het contrast tussen het verleden en het heden zo groot en je vindt er vele indrukwekkende gebouwen. Dankzij het verleden van Berlijn vind je hier nu vele musea en is het een mekka voor cultuur- en historieliefhebbers. Na de val van de Muur is Berlijn in vele opzichten positief veranderd. De historische en trendy wijk Mitte was ooit het hart van Oost-Berlijn en nu vind je hier vele bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor (het symbool van de hereniging en tevens het beroemdste bouwwerk van Berlijn), de Gendarmenmarkt, Unter den Linden en het Museuminsel.

De Dom is de grootste kerk van Berlijn en 1 van de belangrijkste kerkgebouwen in Duitsland. Deze kerk is gebouwd tussen 1894 en 1905 en ligt midden in het centrum aan de rand van een park.

De Alexanderplatz, in de volksmond ook wel Alex genoemd, is 1 van de oudste delen van de stad en op dit plein vind je de 368 meter hoge Fernsehturm. Ten oosten van dit plein ligt de Karl-Marx Allee.

Charlottenburg was voor 1920 een zelfstandige en rijke stad ten westen van Berlijn. Niet te missen zijn hier het prachtige Schloss Charlottenburg, de bekende winkelstraat Kurfürstendamm met de vele designershops en de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

In Kreuzberg vind je Checkpoint Charlie, de vroegere overgang tussen Oost- en West-Berlijn. Nu staat er een replica van het wachtershuisje en het indrukwekkende Mauermuseum. Verder tref je in deze wijk de historische brug Oberbaumbrucke en het Judisches Museum aan. In de Oranienstrasse vind je vele bars, winkels en restaurants.

Berlijn biedt ook vele attracties voor kinderen. Zo vind je hier o.a. het Legoland Discovery Centre, de Berliner Zoo, het DDR Museum, Madame Tussauds en het Natuurkundemuseum. Allemaal zeer geschikt voor een bezoek met kinderen.

Saksen

Sachsen heeft een aantrekkelijke ligging tussen Berlijn en de Tsjechische grens en is rijk aan een mooie natuur, cultuur en interessante steden. De oppervlakte van deze deelstaat is net zo groot als half Nederland, logisch dat je grote verschillen vindt in landschap en natuur. Zo vind je er bergen, meren en glooiende heuvellandschappen. Je vindt hier tevens tal van uitgezette wandelroutes die voeren langs rivieren en door dalen. Voor bezoekers die meer over de natuur willen leren, zijn er educatieve natuurpaden aangelegd.

Het uitgestrekte bos- en merengebied van de Oberlausitz is het leefgebied van de wolf. Je kunt hier met rangers op een wolvensporenexcursie en met wat geluk kom je zelfs een wolf tegen. Het Erzgebergte behoort tot 1 van de mooiste Duitse middelgebergten en in de zomer is het hier een paradijs voor wandelaars en fietsers en in de winter kun je hier skiën. In dit gebied ontstond 300 jaar geleden de basis voor het maken van houten meubels, speelgoed en kerstartikelen.

Dresden is de hoofdstad van Saksen en wordt ook wel het Florence aan de Elbe genoemd. Deze barokke stad is een kunst- en cultuurmetropool. De Frauenkirche behoort tot de mooiste protestantse kerken ter wereld met het barokke interieur in lichte pasteltinten. Het "Zwinger" geldt als 1 van de mooiste voorbeelden ter wereld van barokke bouwkunst. In dit rijk versierde paleis zit tegenwoordig het beroemde kunstmuseum Staatliche Kunstsammelungen Dresden.

Leipzig is de stad van Bach; Johann Sebastian Bach werkte 27 jaar lang in Leipzig en hier schreef hij o.a. de wereldberoemde Mattheüs Passion. Tegenover de kerk vind je het vernieuwde Bachmuseum. De vroegere woonhuizen van Felix Mendelssohn en Robert Schumann zijn tevens te bezichtigen in Leipzig. Ook is Leipzig een studentenstad met een bruisend horecaleven en in een straal van minder dan een uur vind je vele burchten en kastelen in een mooie natuurrijke omgeving.

Een aanrader in Saksen is zeker ook een tocht op de Elbe per stoomboot, welke voert langs prachtige kastelen en landschappen. De stad Meissen, gelegen op een heuvel langs de rivier de Elbe, is beroemd vanwege zijn Meisser porselein. In de middeleeuwse stad Görlitz staan maar liefst 4000 gebouwen op de monumentenlijst, terwijl de stad maar 55.000 inwoners telt. Ook de stadjes Bautzen, Seiffen en Freiberg zijn een bezoek meer dan waard. De stad Plauen heeft een rijke traditie van weverijen, kanten stoffen en textiel.

Thüringen

Thüringen wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd, is gelegen in het midden van Duitsland en je vindt hier een afwisselend landschap met bergen, weiden, wouden, rivieren en meren, vele historische steden, indrukwekkende kastelen, legendarische forten en prachtige parken. Het is tevens een paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers en je vindt hier dan ook een uitgebreid netwerk aan paden. Ontdek je Thüringen liever per auto? Een aanrader is de 450 kilometer lange natuurparken route, die tevens langs vele culturele hoogtepunten voert, zoals de monumentale burcht Wartburg, het slot Altenstein en de Inselberg.

Het Thüringen Woud is een bezoek zeker waard, wandelaars kunnen dit park ontdekken op de 170 kilometer lange Rennsteig. Deze route over de kammen van de bergen is nog altijd 1 van de populairste wandelroutes van Duitsland en loopt tussen Eisenach en Blankenstein. Het nationale park Hainich staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het park heeft deze status gekregen vanwege de vele oerbeukenbossen. Je vindt hier vele fiets- en wandelpaden, avontuurlijke speeltuinen, een tocht door de boomtoppen en een wilde kattenreservaat.

De Rhön is een middelgebergte gelegen in het hart van Duitsland en dit gebied ligt precies op de grens van de deelstaten Thüringen, Hessen en Beieren. Kenmerkend voor dit middelgebergte zijn de beboste heuvels en de ruige basaltkoppen. Het is een zeer geschikt gebied voor wandelaars, je vindt hier meer dan 6000 kilometer aan wandelpaden. Maar ook op cultuurhistorisch gebied heeft deze streek veel te bieden, zoals kerken, kapelletjes, kloosters en burchten, waarvan de burcht in Ostheim de grootste van Duitsland is.

Erfurt is de hoofdstad van deze deelstaat en hier vind je vele zorgvuldig gerestaureerde huizen en kerken. In het oude centrum is de 125 meter lange Krämerbrücke te vinden die over de rivier de Gera loopt, de brug wordt ondersteund door 7 houten bogen en is compleet bebouwd met 32 huizen. Ook de Erfurter Dom, het Augustiner klooster en de Severikirche behoren tot 1 van de trekpleisters van de stad.

Weimar staat bekend om de literaire klassiekers en de revolutionaire Bauhaus beweging. Dichters, schilders, componisten en architecten zoals Goethe, Bach, Liszt, Cranach, Gropius en Nietzsche kozen Weimar als woonplaats en maakten de stad tot wat het nu is. Breng hier zeker een bezoek aan het Goethehaus en het Schillerhaus. In het hart van de stad staat het Duitse Nationale Theater en net buiten de stadspoorten bevindt zich Buchenwald, het voormalige concentratiekamp, nu een gedenkmonument.

Eisenach is prachtig gelegen aan de voet van het bekende Wartburg kasteel aan de rand van het Thüringer Woud. Maarten Luther ging hier naar school en de bekende componist Johann Sebastian Bach is hier geboren. Daarnaast kent Eisenach 1 van de grootste wijken met 19e eeuwse herenhuizen in Duitsland.

De stadjes Gera, Gotha, Arnstadt, Jena en Rudolstadt zijn een bezoek ook meer dan waard. De Feeëngrotten van Saalfeld zijn de meest kleurrijke grotten ter wereld en de glinsterende Marienglasgrot in Friedrichroda mag ook niet worden overgeslagen.

Hessen

De deelstaat Hessen biedt vele mogelijkheden en of je voorkeur nu uitgaat naar cultuur, wandelen, fietsen, wellness, steden of natuur; Hessen biedt voor ieder wat wils. Het beeld in Hessen wordt bepaald door een glooiend en bosrijk middelgebergte. Veel burchten en kastelen zijn ooit om tactische redenen op bergtoppen en hellingen gebouwd en zijn tegenwoordig populaire bezienswaardigheden en uitkijkpunten. Weidelsburg in Noord-Hessen is hier een goed voorbeeld van.

Ten westen van de stad Frankfurt bevindt zich de regio Rheingau, die deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlocatie Boven Midden-Rijndal en tot de mooiste wijnbouwgebieden van Duitsland behoort. Je kunt hier door romantische stadjes wandelen of de regio verkennen per boot op de Rijn. In de Taunus vind je het grote openluchtmuseum Hessenpark en de Saalburg, het enige gereconstrueerde Romeinse fort ter wereld. Aanraders in de regio Vogelsberg zijn de fietsroutes Vulkanradweg en BahnRadweg. Hanau is de geboorteplaats van de gebroeders Grimm en bevindt zich in de regio Kinzigdal. Het nationale park Kellerwald-Edersee ligt aan de voet van de Edersee, welke 1 van de grootste stuwmeren van Duitsland is. Het beschermd natuurgebied Oerwoud Sababurg in Reinhardswald is een eldorado voor wandelaars.

De eeuwenoude stad Fulda is een echte aanrader voor liefhebbers van barok. Je kunt hier een bezoek brengen aan de middeleeuwse stadskern met de indrukwekkende Michaelskirche, de leuke straatjes en de vele winkels en restaurants. Het renaissanceslot Fasanerie ligt ten zuiden van Fulda en hier kun je een wandeling maken door het slotpark.

In Kassel vind je 1 van de mooiste parken van Europa: het Bergpark Wilhelmshöhe. Dit park is een perfect samenspel van natuur en tuinarchitectuur met aquaducten, cascades, fonteinen en watervallen.

Hessen staat ook in het teken van sprookjes: Doornroosje, Sneeuwwitje, Assepoester....zij werden hier allemaal geboren. De gebroeders Grimm schreven in deze deelstaat hun wereldberoemde sprookjes. De Duitse Sprookjesroute verbindt alle Grimm locaties met elkaar, van het Sneeuwwitjehuis in Bald Wildungen tot het Doornroosjekasteel in Sababurg.

Rijnland-Palts

In de deelstaat Rijnland-Palts vind je romantische burchten, vrolijke mensen en wijn. De regio's Ahr, Eifel, Hunsrück, Naheland, Moezel-Saar, Pfalz, Rijn-Hessen, Romantische Rijn en Westerwald zijn met hun uitgestrekte wijnhellingen, sluimerende vulkanen en bruisende steden erg gevarieerd. Deze deelstaat heeft ook als fietsregio naam gemaakt en tevens vind je er gevarieerde wandeltrajecten, waaronder langeafstandsroutes.

De Hunsrück is een ideale bestemming voor wandel- en natuurliefhebbers. Je kunt hier urenlang door de bossen lopen zonder ook maar iemand tegen te komen.

De Moezel is een begrip voor wijnliefhebbers en er zijn maar weinig streken waar zoveel verschillende wijnen geproduceerd worden. De streek staat voornamelijk bekend om de Rieslingen Spätlese wijn. Het landschap wordt gekenmerkt door kronkelende rivieren, steile hellingen en karakteristieke wijnterrassen. Langs de Moezel lopen talrijke wandel- en fietsroutes en een boottochtje is natuurlijk een must. Ook een bezoek aan de andere 5 wijnregio's in deze deelstaat (Pfalz, Rijn-Hessen, Nahe, Ahr en Midden-Rijn) is een aanrader. Ontdek de diversiteit aan wijnen op de plek waar ze rijpen. Een aanrader per auto, welke voor een gedeelte door deze deelstaat loopt, is wel de Weinstrasse. Je doet verschillende leuke plaatsen aan, zoals Kaiserslautern en onderweg kun je genieten van enkele heerlijke wijnen.

Verder vind je in deze deelstaat de Vulkaaneifel; deze vakantieregio biedt dichte bossen, glooiende heuvels en gezellige dorpjes. Je vindt hier vele maren: dit zijn cirkelvormige meren die zijn ontstaan door een ingestorte vulkaankrater. In sommige van deze maren kun je zwemmen of varen.

Saarland

De deelstaat Saarland ligt in de driehoek Duitsland - Frankrijk - Luxemburg en is de kleinste deelstaat van Duitsland. Je vindt hier een aantrekkelijk heuvellandschap met talrijke rivieren, meren en stuwmeren. De grootste grotten in Europa zijn de Schlossberg-grotten die te vinden zijn in Homburg. Goed eten neemt tevens een belangrijke plaats in in deze kleine deelstaat; het heeft bovengemiddeld veel restaurants met Michelinsterren.

Met de vele fietsroutes richt het Saarland zich op fietsplezier en afwisseling; je vindt hier gezinsvriendelijke trajecten door de rivierdalen, grensoverschrijdende tochten naar Frankrijk en Luxemburg of inspannende stijgingen naar de heuvels van de Hunsrück. De Saar-Radweg is de eerste grensoverschrijdende langeafstandsroute die door de ADFC met 4 sterren bekroond is. De wandelliefhebbers vinden circa 50 premium routes in deze deelstaat en 4 van deze routes hebben in de afgelopen 5 jaar de titel "mooiste wandelroute van Duitsland" in de wacht gesleept.

De Saar is een zijrivier van de Moezel en de vrijwel ronde bocht kan per fiets, te voet of per rondvaartboot verkend worden. Het mooiste uitzicht op de Saar heb je vanaf het uitzichtpunt Cloef in Orscholz. In Mettlach vind je The House of Villeroy & Boch en hier word je meegevoerd in de wereld van de keramiek. De Völklinger Hütte is opgenomen in de lijst van wereldcultuurerfenissen en de 6 hoogovens vormen het centrum.  De meer dan 1000 jaar oude hoofdstad Saarbrücken is een gezellige stad en je proeft hier al iets van de Franse sfeer. Bezienswaardig zijn de St. Johanner Mark, de Ludwigskirche en het slot.

Baden-Württemberg

De deelstaat Baden-Württemberg grenst in het zuiden aan Zwitserland en het Bodenmeer en in het westen vormt de Rijn de grens met Frankrijk. Gastronomie, natuur en cultuur gaan hier samen. Deze deelstaat heeft de meeste sterrenrestaurants en de meeste zonuren van Duitsland.

In het zuidwesten van deze deelstaat ligt het Zwarte Woud; de gezonde berglucht en het aangename klimaat trekken al jaren vakantiegangers aan. Dit woud dankt zijn duistere naam aan het dichte bos van de donkergroene naaldbomen. Maar je vindt hier ook boomgaarden, glooiende wijnhellingen, vele kastelen, kloosters, kerken, musea, typische boerderijen, historische stadjes en kuuroorden. De plaats Triberg is bekend om de 7 watervallen welke uitmonden in de Donau. De tocht van 2 kilometer naar deze watervallen biedt leuke uitzichtpunten. De wandelwegen van het Zwarte Woud voeren door bossen, weiden en valleien en over bergkammen. In de wintermaanden kun je hier prima skiën, langlaufen of snowboarden. Je treft 7 skigebieden en ongeveer 60 kilometer aan pistes aan. Aanraders zijn de plaatsen Titisee-Neustadt, Todtmoos en Triberg.

Het Bodenmeer bevindt zich op het grensgebied tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en het is een populaire bestemming. Je vindt hier een glooiend heuvellandschap en talloze bezienswaardigheden. Over het meer varen excursie- en veerboten naar omliggende stadjes en eilanden.

De streek de Schwäbische Alb bevindt zich tevens in deze deelstaat en je vindt hier mooie meren, kristalheldere riviertjes en uitgestrekte naaldbossen. Het meer Ebnisee is 6 hectare groot en ideaal om te zwemmen of bijvoorbeeld te waterfietsen. Ook kom je in dit gebied talrijke molens, burchten en kastelen tegen.

Beieren

Het Beierse landschap vormt een opmerkelijk contrast met de rest van Duitsland en ligt in de zuidoosthoek van Duitsland, op de grens met Tsjechië en Oostenrijk. Dit gebied is ideaal voor mooie wandelingen en fietstochten door de ongerepte natuur. Tevens vind je hier kastelen, oude kerkjes, onvervalste folklore en romantische stadjes. Leuk is een bezoek aan een glasblazerij in de omgeving van Zwiesel, Bodenmais en Arnbruck of aan de houtsnijderijen.

Het Beierse Woud is een enorm bosgebied met machtige bergruggen, kleine bergmeren en uitzicht op de Alpen. Je kunt samen met een gids meer leren over de natuur en dit opent je ogen voor de planten- en dierenwereld. Dit is tevens het leefgebied van o.a. lynxen en wolven.

Het bekende Garmisch-Partenkirchen is een trekpleister voor wandelaars en deze plaats ligt aan de voet van de Zugspitze, met 2964 meter de hoogste top van Duitsland. De Zugspitze is onderdeel van de Beierse Alpen en je vindt hier ongeveer 1200 kilometer aan wandelpaden en 2000 kilometer aan fietsroutes. Ook skiërs komen hier aan hun trekken, 7 maanden per jaar vind je hier in de omgeving uitstekende sneeuw en er ligt 59 kilometer aan pistes.

De Chiemsee is het grootste meer in Beieren en er liggen enkele leuke eilanden in het meer, waaronder Herrenchiemsee en Frauenchiemsee. Deze eilanden hebben hun naam te danken aan de vroegere kloosters die zich op de eilanden bevonden. Het meer is zeer geschikt om te zwemmen, te zeilen, te surfen of te kajakken.

Een beroemde route is de Romantische Strasse met als eindpunt Füssen, dit is toch wel het mooiste stadje van Beieren. Hier ligt, op een rots, het beroemde sprookjeskasteel Neuschwanstein.

München is wel de meest bekende plaats in Beieren en in oktober vindt hier het Oktoberfest plaats. Bezoek in München 1 van de vele musea, zoals het Deutsches Museum of het BMW Museum. Verder vind je hier een gigantisch stadspark en heb je een prachtig uitzicht over de Alpen. Rond kersttijd zijn er leuke kerstmarkten met allerlei stalletjes die lokale lekkernijen en handgemaakte producten aanbieden.


PRAKTISCHE ZAKEN

Geschiedenis

De geschiedenis van Duitsland begint omstreeks onze jaartelling en in die tijd woonden er verschillende volken in Duitsland. In de Middeleeuwen werd een groot deel van Duitsland het Frankische Rijk genoemd en onder dit rijk viel ook Beieren. In de late Middeleeuwen groeide de bevolking steeds sneller. In de 16e eeuw ontstond veel strijd en oorlog in het rijk en groepen kwamen in opstand tegen de macht van de Katholieke kerk. In de 18e eeuw bestond Duitsland uit een aantal vorstendommen.

In 1914 viel Duitsland Frankrijk binnen en dit was het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland zijn kolonies opgeven.

Duitsland begon ook de Tweede Wereldoorlog. Het land was sinds 1933 in de ban van Hitler en in dat jaar begonnen de Nationaalsocialisten met het boycotten van Joodse bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel Joden opgepakt met als doel terecht te worden gesteld in werkkampen. De Tweede Wereldoorlog werd beëindigd door grootscheepse bombardementen van de geallieerden. Door de Marshallhulp kon Duitsland in de jaren '40 en '50 in een snel tempo herstellen.

Tegenwoordig is Duitsland een machtig land in Europa en samen met Frankrijk is het het meest belangrijke Europese land. Economisch gaat het goed met Duitsland en ook in politiek opzicht wordt het steeds machtiger.

Staatsvorm

De Bondsrepubliek Duitsland is sinds 1949 een parlementaire democratie. Sinds de Duitse hereniging in 1990 bestaat de federatie uit zestien deelstaten. De Duitse bondspresident is het staatshoofd en de bondskanselier staat aan het hoofd van de regering.

Bevolking

Duitsland heeft van alle Europese landen de meeste inwoners. Er wonen ongeveer 82 miljoen mensen; dit komt overeen met een bevolkingsdichtheid van 230 inwoners per vierkante kilometer.          

Taal

De voertaal in Duitsland is Duits. Net als in andere talen bestaan er vele verschillende dialecten en accenten die verraden uit welke streek iemand afkomstig is. Iedereen verstaat echter Hoogduits.

Bovendien spreekt een groot deel van de bevolking Engels, zodat er voor buitenlandse bezoekers meestal geen taalbarrières zijn.

Geloof

Bijna 2/3 van de Duitse bevolking is christelijk. Er zijn bijna evenveel protestanten als katholieken, in het noorden van Duitsland wonen meer protestanten en in het zuiden meer katholieken. Bovendien wonen er ongeveer vier miljoen moslims en circa 100.000 joden in Duitsland.

Winkel- en bankopeningstijden

In het algemeen zijn de openingstijden van de winkels in Duitsland gelijk aan de Nederlandse openingstijden. Op zaterdag sluiten de winkels in de kleinere plaatsen vaak om 13.00 uur of 14.00 uur en in de grotere plaatsen tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Een beperkt aantal winkels en supermarkten in de grotere steden is op zaterdag tot 20.00 uur geopend.

Er zijn geen algemene tijden voor banken, over het algemeen sluiten de banken, van maandag t/m vrijdag, om 18.00 uur.

Paspoort

Als je naar Duitsland reist, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat nog ten minste vier maanden geldig is. Voor EU-burgers volstaat een geldige identiteitskaart.

Geldzaken

Het wettige betaalmiddel is de Euro. In vrijwel alle plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards worden bijna overal in Duitsland geaccepteerd.

Tijdsverschil

Er is in Duitsland geen tijdsverschil met Nederland.

Fooien

In Duitsland is het niet gebruikelijk om fooi te geven. Een fooi van 5 tot 15% wordt als zeer vrijgevig gezien.

Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg in Duitsland is prima.

Met name van de lente tot de herfst is het mogelijk dat je door een tekenbeet teken-encefalitis (FSME) oploopt of besmet raakt met de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Teken leven voornamelijk in laaggroeiende vegetatie. Je kunt je hiertegen het beste beschermen door kleding te dragen, die het lichaam zo veel mogelijk bedekt (lange broek, lange mouwen). Als je door een teek bent gebeten, is het verstandig om voor de zekerheid even naar de dokter te gaan. Risicogebieden zijn vooral de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en bepaalde districten in Hessen, Rijnland-Palts en Thüringen. Een FSME-vaccinatie wordt hier aanbevolen voor alle mensen die veel in de natuur zijn.

Keuken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Ze vinden de kwaliteit van hun eten dan ook heel belangrijk. Duitsland is een land met veel uiteenlopende gerechten en tradities en er is eigenlijk maar weinig eten wat typisch Duits is. Elke deelstaat heeft namelijk zijn eigen specialiteiten en ook zijn eigen eetgewoontes.

Worst is in Duitsland altijd al heel populair geweest. De bekendste soorten zijn de Göttinger en de Regensburger braadworst. Wat ook heel populair is, is de Thüringse roodworst, een bloedworst. De braadworst wordt gegrild en gekruid met marjolein. Dan is er ook nog de Berlijnse curryworst. Deze wordt in stukjes gesneden en geserveerd op een stukje karton. Verder wordt het extra op smaak gebracht met currysaus en kerriepoeder.

Duitsers zijn gek op brood. In Duitsland zijn dan ook veel verschillende soorten brood te krijgen. Zuurdesembrood wordt in Duitsland standaard gebruikt. Zuurdesembrood is donker brood, dat gemaakt is van zuurdeeg. Door dit zuurdeeg is het brood lang houdbaar. Het brood heeft een stevige smaak en is vooral geschikt voor hartig beleg. Het is wel brood waar je van moet houden. Gelukkig kun je altijd nog uitwijken naar de vele andere soorten brood en broodjes.

Duitsland is hét land van het gebak. Overal waar je komt, vind je wel een banketbakkerswinkel, met vitrines die vol gebak staan. Duitsers zijn er dan ook gek op. Populaire soorten gebak zijn: Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant), Streuselkuchen (kruimelgebak), Obstkuchen (vruchtengebak) en natuurlijk de Sachertorte (chocoladetaart), die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt. Dan is er ook nog de hartige Brezel. Dit is een grote zoute krakeling, deze wordt vers gebakken en is meestal nog warm als hij gekocht wordt.

Drinkwater

In Duitsland is het kraanwater drinkbaar. Het kan in Duitsland voorkomen dat het water wat troebel is. Dit kan komen door kalk, dit is absoluut niet schadelijk en je proeft het eigenlijk niet. Kalk kan in de bodem zitten wanneer ze het water uit de bodem pompen of wanneer ze het uit de bergen halen. Soms kan het voorkomen dat het water in Duitsland ruikt of smaakt naar chloor. Dit is dan gereinigd kraanwater, ook dit kraanwater kun je gewoon drinken.

Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Duitsland is 230 volt. Je hebt geen reisstekker nodig in Duitsland.

Communicatie

Je mobiele telefoon kun je prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kun je gebruik maken van WiFi en/of internet en veel accommodaties bieden internetfaciliteiten aan.

Hoe er te komen

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Duitsland reizen.

Je kunt per auto naar Duitsland reizen. In Duitsland hoeven personenauto's geen tol te betalen. In veel Duitse steden gelden milieuzones, milieustickers zijn o.a. verkrijgbaar via de ANWB. In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Veel grote Duitse steden, zoals Berlijn, Bremen, Dresden, Frankfurt, Stuttgart en München, worden dagelijks rechtstreeks aangevlogen vanaf Schiphol door diverse luchtvaartmaatschappijen.

Duitsland kent een dicht spoorwegennet, waardoor veel plaatsen eenvoudig per Deutsche Bahn bereikbaar zijn. De ICE International rijdt vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar Frankfurt en met een overstap naar o.a. München en Hamburg. Met de Intercity Berlijn reis je rechtstreeks van Amsterdam naar Berlijn.

Vanuit diverse Nederlandse steden gaan bussen van o.a. Flixbus en Eurolines, waarmee je goedkoop naar diverse Duitse steden kunt reizen. Ook is het mogelijk om met Flixbus naar verschillende plattelandsbestemmingen te reizen, zoals het Sauerland.

Hoe er te reizen

De wegen in Duitsland zijn prima. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur en de adviessnelheid op autosnelwegen is 130 kilometer per uur. Het busnet is vrij uitgebreid en heeft regelmatige verbindingen. Tevens beschikt Duitsland over een uitgebreid treinnetwerk. Ook kun je vliegen tussen de verschillende grote steden.

Klimaat

Duitsland heeft over het algemeen een gematigd klimaat met westenwind. Grote temperatuurschommelingen komen slechts zelden voor. Neerslag valt in alle jaargetijden. De winters zijn over het algemeen zacht (+2 °Celsius tot -6 °Celsius) en de zomers niet te warm (+18 °Celsius tot +20 °Celsius).